wegwijs in verkeer 
Het Verkeershuis
 

SENIOREN IN HET NEDERLANDSE VERKEERLees hier meer over het rijbewijsbezit onder senioren en andere relevante cijfers van het CBS.
In de Rij Bewust Test kunnen ouderen ‘uitvogelen’ of ze nog rijbekwaam zijn. 

11,4 miljoen rijbewijs bezitters 

Het Autorijbewijsbezit onder 75-plussers groeide afgelopen drie jaar. In 2021 werden er 7,8 procent meer nieuwe autorijbewijzen afgegeven dan een jaar eerder. In totaal kwamen er 178 duizend nieuwe autorijbewijshouders bij. Wel is dit nog altijd 17,7 procent minder dan in het jaar vóór de coronapandemie. Eind 2021 beschikten minder jongeren en meer ouderen over een autorijbewijs dan een jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Ruim 11,4 miljoen personen waren op 1 januari 2022 in het bezit van een Nederlands autorijbewijs.


Toename ouderen met een rijbewijs

Het autorijbewijsbezit onder 75-plussers liet de afgelopen drie jaren een groei zien. Begin 2022 hadden ruim 940 duizend van de mensen in deze leeftijdsgroep een rijbewijs; vergeleken met een jaar eerder een stijging van 6 procent. Tijdens de coronacrisis kon er langer met een verlopen rijbewijs worden doorgereden door uitstel van verlenging. Ouderen die normaal hun rijbewijs zouden laten verlopen, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen, konden zo langer hun rijbewijs behouden.


Rond 45.000 ouderen doen Rij Bewust Test

De Rij Bewust Test voor ouderen is door ongeveer 45.000 senioren (ouder dan 65) ingevuld. Het CBR en Veilig Verkeer Nederland (VVN) vinden dit een succes. Ze hebben online campagne gevoerd met de Rijbewust Test voor oudere bestuurders. Doel is om hen via een sneltest te laten ‘uitvogelen’ of ze nog rijbekwaam zijn. De test zorgde voor meer bewustzijn over het huidig rijgedrag en ook waren er tips en tools.

De campagne bereikte meer dan 500.000 65-plussers en ruim 250.000 kinderen van senioren. Vanuit Facebook kon men doorklikken naar de Rij Bewust Test en deze werd meer dan 45.000 keer ingevuld.
De anonieme test bestond uit vragen over hoe bestuurders verkeerssituaties ervaren en wat ze meemaken in het verkeer. Er is geen kennis van de regels getest. Na het invullen van de test ontvingen de bestuurders persoonlijk advies en tips om veilig te blijven rijden. De uitslag was anoniem en vrijblijvend. De test is nog altijd in te vullen op rijbewusttest.nl

 
 
E-mailen
Bellen
Info