Wanneer mag je praktijkexamen auto doen?
Vanaf 17 jaar mag je rijexamen doen bij het CBR. Wel moet je eerst geslaagd zijn voor je theorie. En je moet gezond genoeg zijn verklaard om veilig te kunnen rijden.
Vanaf welke leeftijd mag je starten met autorijles?
Vanaf 16,5 jaar kun je beginnen met rijlessen. Je kunt dan ook een tussentijdse toets doen. Als je 17 bent, kun je praktijkexamen auto doen. Als je vóór je 18e slaagt, moet je tot je 18e rijden met een coach naast je. In dat geval heb je naast je rijbewijs ook een begeleiderspas nodig.
Waarom zakken zoveel leerlingen voor het CBR praktijk examen?
Leerlingen zakken niet alleen voor een CBR praktijkexamen omdat ze onvoldoende zijn opgeleid. Ook een gebrek aan zelfvertrouwen en routine, faalangst en examenstress spelen vaak een rol. Je kan wel goed rijden maar je moet het die dag ook wel laten zien. Naarmate we verder in de opleiding zitten ga je vaker routes rijden en lastige situaties tegenkomen die ook bij het CBR vaak terugkomen. Door ze te oefenen bouw je routine en zelfvertrouwen op. Bovendien helpen ze om je faalangst en examenstress te verminderen!
Het CBR heeft een film gemaakt over de meest gemaakte fouten in het rijexamen. Het gaat dan vooral om het gedrag bij kruispunten en inhalen. De film laat zien wat er mis gaat en wat er beter kan.
Gezondheidsverklaring
Je moet lichamelijk en geestelijk gezond genoeg zijn om je rijbewijs te halen. Dit checkt het CBR met een Gezondheidsverklaring. Aan het begin van je rijopleiding (regel dit meteen zodra je begint met lessen!) vul je jouw Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR. Log in met je DigiD en betaal via iDeal, het kost dit jaar € 41,50. Als het CBR bevestigt dat je geschikt bent om te rijden, kun je jouw rijexamen door ons laten reserveren.
Slagingspercentage
60% van de kandidaten die een tussentijdse toets heeft gedaan slaagt bij het eerste praktijkexamen. Zonder toets slaagt 50% voor het eerste examen. De leeftijd van een kandidaat speelt ook een rol: van alle 17-jarigen slaagt 61% voor het eerste examen, van alle 27-jarigen 50%.
Regel op Mijn CBR ook het machtigen van Het Verkeershuis voor het aanvragen van een tussentijdse toets en een praktijk examen.
Geen DigiD account? Wacht dan niet te lang met aanvragen, want dit kost tijd!
Wat neem je mee naar het rijexamen?
De officiële uitnodiging voor je rijexamen. Je geldige identiteitsbewijs (onder dit document kun je geen examen doen). Het formulier Zelfreflectie, dit vul je vooraf in. Na de examenrit bespreek je dit zelfreflectieformulier met je examinator.
Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig?
Gemiddeld heeft iemand 43 uur rijles nodig om het rijbewijs te halen (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Dit verschilt natuurlijk per leerling.
Goed voorbereid op het CBR praktijk examen
ben je er klaar voor en heb je genoeg lessen gehad? Dan zul je met meer zelfvertrouwen aan je examenrit beginnen. Een bepaalde mate van zelfvertrouwen is essentieel om het praktijkexamen te kunnen halen.
slaap voldoende voor meer focus en beter reactievermogen. Een uitgerust fysiek en mentale gesteldheid is belangrijk om te kunnen anticiperen in het verkeer. Eet voldoende, het versterkt net als voldoende rust je focus en zorgt er ook voor dat je kalmer handelt.
kijken en een verkeerssituatie overzien is een belangrijk onderdeel. Hierop zakken kandidaten vaak. Ga niet op een overdreven manier duidelijk maken dat je goed in de spiegels en over je schouder kijkt. De examinator kan dit prima beoordelen wanneer je dit op een natuurlijke manier doet.
het is belangrijk dat je vlot en veilig rijdt tijdens je examen. Houd je aan de snelheid, een paar kilometer harder is geen ramp, zolang je maar niet veel te langzaam rijdt. Als je dat doet houd je het verkeer op en kom je onzeker over.
zorg ervoor dat bij een bijzondere verrichting de verkeerssituatie veilig is. Je hoeft dit niet meteen te doen op de locatie waar de examinator dit vraagt. Wanneer het druk is kun je ook een stukje verder rijden naar een plek waar je de bijzondere verrichting wel rustig kunt uitvoeren.
zenuwen zijn heel normaal voor een examen. Haal diep adem en bedenk dat als je niet klaar zou zijn voor het examen, je instructeur je ook niet op examen had laten gaan. Je hebt tijdens de rijlessen laten zien dat je goed kan rijden. Zo kan je emoties en energie ombuigen naar zelfvertrouwen en motivatie.
zo stap je niet ‘koud’ je examen in, bent al even warmgedraaid en hebt alle handelingen kunnen oefenen. Ook lastige onderdelen kan je nog eens goed behandelen.
raak niet in paniek en gooi ook zeker niet meteen de handdoek in de ring wanneer je volgens jezelf een klein foutje maakt. Foutloos rijden is zelfs voor ervaren bestuurders lastig. Je rit hoeft niet 100% foutloos te zijn. Het is niet het einde van de wereld wanneer de motor een keer stilvalt. Zet het van je af en focus op de rest van de rit. Je hebt nog mogelijkheden genoeg om de examinator te overtuigen dat je voldoende veilig aan het verkeer kunt deelnemen.
Tussentijdse toets
Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je doet dezelfde dingen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie en heb je misschien minder last van zenuwen voor het praktijkexamen. Na afloop krijg je tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed, vlot en veilig uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen. Je tussentijdse toets plannen we op ongeveer 75% van je opleiding. Vanwege de lange wachttijden voor het CBR praktijkexamen adviseren wij bij voorkeur per leerling of de tussentijdse toets wenselijk is.
Het Verkeershuis reserveert de toets voor jou bij het CBR. Voor een tussentijdse toets moet je minimaal 16,5 jaar zijn én geslaagd zijn voor je theorie-examen. Alle details en een filmpje van het CBR vindt je HIER
2todrive; Rijden vóór je 18e verjaardag
Als je op je 17e slaagt, mag je tot je 18e verjaardag alleen autorijden met een coach naast je. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Dit staat bekend als 2todrive (begeleid rijden). De coach moet op een begeleiderspas staan die je bij je moet hebben. Je kunt je rijbewijs alleen aanvragen, als je al een begeleiderspas hebt aangevraagd. Sinds de introductie van 2toDrive in 2011 haalden ruim 385.000 17-jarigen hun rijbewijs. 2toDrive is in Nederland ingevoerd met als doel om de verkeersveiligheid onder beginnende bestuurders te vergroten. Door jongeren onder begeleiding te laten rijden, kunnen zij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring opdoen.